tisdag 21 december 2010

Stämplad igen...

...och även denna gång står det OK! Så himla skönt!
Jag var inte riktigt klar över hur spänd och nervös jag var förrän jag andades ut efteråt... Kände mig rätt däckad resten av dagen;-)

Jag hade några frågor till min läkare, Martin, och fick de alla besvarade. Bl.a frågade jag om min onda höft som jag haft sedan augusti. Jag berättade att den gjort ont sedan jag dansade salsa i 40 min på Å o J's bröllop. Ont till och från. Min egen analys (och C's) går ju ut på att det borde gjort betydligt ondare nu än i augusti, om det skulle varit en metastas... Eller hur? Han frågade om jag behöver ta smärtstillande? Och svaret på det är nej. Så han tyckte nog också att det lät som ett inflammerad senfäste på höften, eller något i den stilen.
Dock gör det mycket ondare idag.... Är det inte typiskt?;-) Jag sade det precis till C och han kunde ju kallt konstatera då att jag ju var ute och gick i snön i stan igår - mycket. Dessutom promenerade jag även igår kväll. Så inte konstigt alls att det gör lite ondare idag.  Fast det är jobbigt - man blir påmind hela tiden och tankarna går ändå sina egna vägar...

Nu skall ju inte jag ha något återfall! Men vi tog ändå upp den nya behandlingsmetoden som kommer. Det är dragit igång en studie där Malmö får vara med. Inga patienter ännu, men det kommer säkert snart. Martin kunde berätta att när de använt denna metoden på patienter där alla andra möjligheter är uttömda, så har de ändå fått mycket goda resultat - mycket lovande.
Han trodde att detta kommer bli den ledande behandlingen för patienter med her-2 positiva tumörer, kanske även som förstahands behandling. Verkar på honom som det här helt skulle kunna revolutionera behandlingen av såna som mig. Mycket spännande.
Det gör att ett återfall inte längre behöver betyda döden - ganska skönt att tänka på.
I studien kommer det ingå patienter som fått sitt första återfall. Det måste ha gått minst 6 mnd efter avslutad herceptinbehandling för att man ska kunna få vara med.

Annars var alla mina prover bra - inga röda siffror nånstans. Bra!! Även mammografi och UL gick han igenom. Sedan var det dags för klämmandet;-) Inga konstiga lymfkörtlar hittades - BRA!!!!

Vi pratade även igenom det här med rekonstruktion - igen. Här i södra Sverige är reglarna så att det måste minst ha gått 2 år efter avslutad cytostatikabehandling innan man får göra en rek. Inte så konstigt egentligen. Dock har jag nu fått en remiss till plastiken för att prata med en av läkarna där om mina utsikter, och vilka valmöjligheter jag kommer ha. Finns det öht någon möjlighet för expanderimplantat på min strålade sida? Om det gör det så vore det det absolut enklaste - då kan jag få två rätt så likadana bröst.
Tanken är ju att så fort som möjligt ta bort även det andra bröstet och innan har jag tänkt att det kan jag ju göra när jag ska rekonstruera.
På senare tiden har jag dock börjat fundera på hur det kommer bli ifall jag nu då INTE kan få expander på v sida - det är ju ändå det mest troliga alternativet.
Då återstår det två olika varianter - antingen ta hud och fett från magen, eller samma sak från ryggen på respektive sida. Frågeställnigarna blir då... Finns det nog med  hud och fett på magen till TVÅ bröst? (inte alls problem, kan jag tycka...;-)), om inte finns det ju då flera alternativ - att antingen göra ett kroppseget bröst, och ett expanderimplantat, eller att göra två kroppsegna, det ena från magen och det andra från ryggen.
Vid det första alternativet är jag orolig för att det ska bli alldeles för stor skillnad på de två brösten - det ena kommer ju att bete sig som ett "vanligt" bröst och det andra kommer ju vara ett silikonimplantat så småningom. Och vid det andra alternativet så blir det två mycket stora operationer - inte utan risk för komplikationer med vevnadsdöd eller liknande. Vill jag öht ta den risken?
Då kommer vi till poengen med det hela - om jag inte kan få expander utan måste göra de stora operationerna, och jag då bestämmer mig för att jag lika gärna kan använda  protes på båda sidorna - ja, då kan jag ju ta bort det andra bröstet redan nu! Och därför har jag fått en remiss till plastik för bedömning nu.
Mycket resonerande kring rätt lite, men så är det iaf!! ;-)

Nu har jag en tid för herceptinbehandling på måndag - den näst sista! Så i läkarens protokoll igår skrev vi in ett SLUTDATUM!!! Den 17. januari 2011 ska jag vara färdigbehandlad.... Helt otroligt!
Jag ska göra en ny MUGA - en hjärtscint, avslutande sådan...;-)  Och sedan kommer jag gå på kontroller inte på cytostatikamottagningen utan två våningar ner. Nästa kontroll blir i slutet på april.

Ett mycket positivt besök allt i allt!

Nu ska jag ägna mig åt att njuta av semestern - och möjligen baka mandelmusslor när C kommer tillbaka från affären. Idag är målaren här och tapetserar - blir jättefint!

Kram på er allihop!
Elisabeth

16 kommentarer:

 1. Hej på dej!
  Jag ligger i fas som dej med Herceptinet!
  Rekonstruktion har kommit på tapeten som man säger...men jag har tagit beslutet att inte göra någon.Tycker det funkar bra med protesen.Har betänkligheter över att det fejkade bröstet kommer att bete sig annorlunda mot mitt kvarvarande riktiga bröst, och att det kan komma att synas att de är olika med kläderna på. Med den protes som jag har nu ser jag faktiskt ingen skillnad förrens jag fryser....då syns min riktiga bröstvårta och inget på den andra sidan men hur ofta är det?Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Såååå underbart! Tror också på Martin när det gäller din höft. En parameter i det hela kan faktiskt vara Herceptinet. Ska bli intressant att få reda på vad höften tycker om att inte längre få Herceptin. Den blir kanske glad.

  Kram

  V

  SvaraRadera
 3. Så härligt att höra.
  Glad för din skull.

  Ha en riktigt fin jul och ett Gott Nytt År!
  Hälsa C

  KRAM Cecilia

  SvaraRadera
 4. Åh finaste du!! Vilken lättnad. PUSS!!!!!!!!!!!!!
  Önskar dig en riktigt, riktigt God Jul och Gott Nytt År!!
  Kramar i massor
  Annika

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Ett jätte stort grattis till din OK stämpel och GOD JUL o GOTT NYTT ÅR!!!!

  Hälsningar >britt-Marie

  SvaraRadera
 6. Åh, så underbart roligt att höra att allt är bra med dig! Jag gläds med alla dina positiva besked :)
  Grattis //Malin

  SvaraRadera
 7. Härligt att höra!
  Och du vet... om du inte har tillräckligt på magen så donerar jag gärna.
  Kramar Ulrika

  SvaraRadera
 8. hej,jag följer din blogg sen länge och vi har samma sort bröstcancer her2positiv jag får min herceptin beh. också.Du behöver inte vara orilig när det gäller din höft jag har samma problem jag tror att det är herceptin som påverkar.När det gäller bröstet så går det att sätta in exp. i det strålade bröstet om det ser fint ut och mjukt. Jag ska få mina bröst på sommaren efter avslutad beh av herceptin. Ta hand om dig och god jul kram Ida

  SvaraRadera
 9. Så skönt och vilken lättnad för dig. Stort Grattis och kram

  SvaraRadera
 10. Hei !
  Gratulerer med så gode nyheter !
  Og selvom du IKKE skal få recidiv- så er det jo veldig hyggelig å vite att nye GODE behandlingsmuligheter finns . Selvom du er FRISK så vil jo altid angsten finnes der,
  Jeg har også diskutert dette m brystrekonstruksjon med min lege, - han- samt papirer jeg fikk fra plastikk-kirurgen tyder på at de ikke gjör implantat operasjon på stålebehnadlet vev.
  Jeg vil også ta bort mitt andre bryst- og min onkolog sa at det nok blir veldig "tungt " å gjöre to lambå-platiker ( egen vevnad ) samtidig. Jeg venter spent på mer info kring dette når jeg på nyåret en gang skal stå face to face m pl. kir.
  Spennende å höre hva du får höre.
  God jul !
  Gleder meg til å endelig få se deg i januar !!!

  SvaraRadera
 11. Jeg er kjempeglad på dine vegne, det må være en lettelse å få slike positive nyheter! Håper du og dine får en underbar ju;-) mange klemmer fra Hilde

  SvaraRadera
 12. En underbar jul mente jeg ;-)
  Hilde

  SvaraRadera
 13. Åh, vad härligt besked!
  Jag har haft samtal med plastikkirurgen, det är mycket att tänka på och ta ställning till!
  Men det får vara till senare, nu skall jag fira jul!
  Ville bara önska dig en särdeles fin och härlig jul med de dina!
  Stor kram, Inger

  SvaraRadera
 14. You are a brave girl. Elizabeth, never lose hope in God. New Year may bring some good news for you.

  Happy 2011. Huggggs!

  SvaraRadera